Navigation Bar

Wednesday, October 10, 2012

10 PERKARA PENGHAPUS DOSA


Manusia dan dosa tidak mungkin dipisahkan, apatah lagi kita umat akhir zaman yang tidak maksum. Jika tersalah langkah, tentunya dosa akan dicatatkan dalam buku amalan oleh Malaikat Atid yang sentiasa setia di sisi. Walaupun ramai di kalangan kita sering menangguhkan masa untuk bertaubat, namun sebenarnya tidak salah kita menyegerakannya kerana pintu taubat sentiasa terbuka selagi ajal belum bertemu. Menurut Ibn Taimiyyah, terdapat 10 penghapus dosa berdasarkan penelitiannya daripada Al-Quran dan Sunnah iaitu :

1. Istighfar (memohon ampun)

2. Taubat

3. Mengerjakan amalan kebajikan yang menghapuskan dosa sebagaimana firman Allah S.W.T yang bermaksud "Sesungguhnya amal-amal kebajikan (terutama sembahyang) itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang yang mahu beringat" (Surah Hud 11 : 114)

4. Pelbagai musibah yang menimpa diri manusia yang lemah

5. Doa orang soleh yang diperuntukkan bagi yang bersangkutan

6. Penderitaan sakit yang tidak terperi saat sakaratulmaut menjemput ke Alam Barzakh

7. Azab kubur

8. Ketakutan yang amat sangat ketika menghadap Allah S.W.T pada Hari Kiamat kelak

9. Syafaat Rasulullah S.A.W, para wali Allah dan syafaat orang soleh

10. Rahmat daripada Allah

Jadi peringatan kepada diri saya dan rakan-rakan sekalian, rebutlah peluang memohon keampunan daripada Allah S.W.T selagi roh dan jasad masih bersatu. Tiada sesiapa di antara kita yang mengetahui bilakah kita akan pulang bertemu-Nya. Jadi, setiap detik yang dilalui perlu digunakan sebaiknya supaya tidak menyesal di kemudian hari.


Info dipetik dan diubahsuai daripada Majalah Solusi isu 24

No comments:

Related Posts with Thumbnails