Navigation Bar

Tuesday, May 4, 2010

aku kecil.. KAU BESAR...


Mungkin sudah menjadi resam dunia, yang kecil biasanya akan ditindas oleh yang besar (tapi jangan fikir yang kecil tak boleh melawan). Tergerak hati saya untuk berkongsi pengalaman yang berlaku sewaktu saya balik ke rumah petang tadi. Lokasi kejadian berlaku di lampu isyarat Jalan Utama, Pulau Pinang. Kisah krisis antara dua buah motosikal (yang kecil) dan tiga buah kereta (YANG BESAR).

Semua orang sudah tahu makna isyarat warna yang dikeluarkan :


Kuning = Bersedia untuk memberhentikan kenderaan
Merah = Memberhentikan kenderaan
Hijau = Menggerakkan kenderaan

Tapi hakikatnya yang terjadi...

Kuning = Tekan minyak dan bawalah kenderaan anda selaju mungkin hingga lepas lampu isyarat dengan selamat (Kalau orang tak langgar la..)
Merah = Berhanti sebab takut kena langgar. Tapi kalau ada peluang untuk cilok tetap jalan..
Hijau = Menggerakkan kenderaan dengan selaju-lajunya. Kalau ada orang cuba nak masuk hon dengan kuat..

Berbalik kepada kisah pengalaman yang saya ingin kongsikan, masih berkait dengan lampu isyarat . Sewaktu berhenti di lampu isyarat petang tadi, ada kereta Produa Kancil dan Proton Saga di depan saya. Memandangkan saya malas nak menyelit ke depan, saya berhenti sahaja di belakang sebelum datang sebuah BMW yang berhenti di belakang motosikal saya. Mungkin hari ni lampu isyarat tu nyanyuk sikit sebab ambil masa yang lama untuk bertukar warna. Hmm.. bila ada peluang, kereta Produa Kancil dan Proton Saga di depan saya terus jalan walaupun lampu isyarat masih bewarna merah. Mungkin sebab cemburu kereta di depan sudah berjaya melepaskan diri, BMW di belakang aku hon dengan kuat mengajar ajaran sesat supaya saya dan seorang lagi penunggang motosikal bergerak.. Entahlah, mungkin sebab memandu kerata mahal, mata terus jadi buta warna...

Tindakan saya dan seorang lagi penunggang motosikal, kami pekakkan saja telinga sampai lampu bertukar warna hijau. Hahaha.. baru puas hati.. Saya memang tabik kepada abang di sebelah saya tu sebab berani marah pemandu BMW tu supaya mematuhi undang-undang. Kisah ni walaupun nampak biasa, tetapi mencerminkankan sikap pemandu di Malaysia yang rata-ratanya sering melanggar undang-undang.

Satu perkara yang saya kesali, bila dah berlaku kemalangan baru nak rasa menyesal.. bila dah kena saman, baru nak minta maaf.., dan bila dah mati kemalangan baru nak meraung.. Walaupun mungkin perkara ini terjadi sebab dah ditakdirkan, tapi sekurang-sekurangnya kita ada usaha untuk mengelak bencana seperti ini...

"INGATLAH orang yang tersayang.
Anda mampu MENGUBAHNYA"

Nota kaki : Gambar di atas diperolehi daripada Google. Tiada kena mengena dengan motosikal atau kereta dalam entri ini.

No comments:

Related Posts with Thumbnails