Navigation Bar

Wednesday, July 14, 2010

APA TERUK PEGANG ANJING?

Tersenyum sendiri saya apabila membaca ruangan bukannakkata dalam Pancaindera (akhbar sisipan Mingguan Malaysia) bertarikh 11 Julai 2010 bertajuk apa teruk pegang anjing?.

Saya salin satu-persatu komen yang dilemparkan oleh seorang pembaca yang dikenali sebagai PETA dari Kuala Lumpur untuk tatapan kita bersama :

TERGERAK hati saya nak menulis ke Pancaindera setelah melihat gambar Baby Erin Res-2 pegang anjing. Apa yang teruk sangat dia pegang anjing? Adakah kerana dia artis maka jadi isu? Dia cuma nak menunjukkan belas kasihan terhadap haiwan yang juga dicipta oleh-Nya. Penulis terus kutuk Baby, sedangkan ajaran Islam tidak pernah melarang hambanya bersikap kejam terhadap haiwan meskipun anjing. Bagimana pula dengan polis menggunakan anjing untuk menyiasat. Adakah ia haram? Nampak sangat penulis tak arif agama. Kalau itu haram, haram lagi penulis yang suka buat fitnah cerita artis.

PETA,Kuala Lumpur.

Hmm.. mungkin sesiapa yang membaca pendapat PETA ni juga akan senyum sendirian seperti saya. Bukan senyum kegembiraan, tetapi senyum dalam duka melihat sikap orang yang mempertahankan hak tidak bertempat. Biarlah saya menjawab serba ringkas persoalan yang dilemparkan oleh PETA ni :


1. Apa yang teruk sangat dia pegang anjing? Adakah kerana dia artis maka jadi isu?
Bukan sebab artis perkara ni dijadikan isu. Kalau Paris Hilton (Contoh je) yang pegang anjing, tak siapa pun yang heran walaupun dia pun artis juga. Masalahnya kat sini, orang Melayu beragama Islam yang suka sangat nak meniru gaya artis barat. Sejak kecil kita dah diajar yang anjing dan babi tergolong dalam najis berat. Nak nafi apa lagi?


2. Dia cuma nak menunjukkan belas kasihan terhadap haiwan yang juga dicipta oleh-Nya
Dah tak ada binatang lain ke kita nak tunjuk rasa belas kasihan?. Banyak lagi binatang macam kucing, arnab dan lain-lain binatang yang HALAL dipegang boleh dipeluk dan dibelai..

3. Sedangkan ajaran Islam tidak pernah melarang hambanya bersikap kejam terhadap haiwan meskipun anjing
Pandangan ni nak kena perbetul sikit sebab ayat ni bunyi macam penulis menyokong binatang dizalimi. Islam sebenarnya melarang kita daripada bersikap kejam terhadap binatang tapi biar la bertempat. Perlu diingat, Islam tak suruh pun kita pegang anjing semata-mata nak tunjuk yang kita mengasihi anjing tu. Cukup la setakat "menghormati" mereka selagi tidak mengancam nyawa..

4. Bagimana pula dengan polis menggunakan anjing untuk menyiasat. Adakah ia haram?
Niat polis tu lain sebab nak jalankan tugas menyiasat jenayah. Lagipun pernah ke penulis ni nampak polis ni suka-suka peluk anjing?. Niat artis yang didakwa penulis ni pulak macam nak menunjuk-nunjuk.. Kan berbeza tu?


5. Nampak sangat penulis tak arif agama
Aku sendiri tak faham siapa sebenarnya sekarang yang tak arif agama... Kita sendiri boleh nilai.

Ini hanyalah pandangan saya sebagai orang biasa yang hanya dapat memberi pandangan berlandaskan undang-undang yang telah digariskan. Namun sebagai manusia yang telah diberikan akal fikiran, mengapa tidak kita gunakan anugerah ini untuk memilih yang mana baik, yang mana buruk. Janganlah hanyalah untuk mengejar pujian di dunia, kita tersungkur di alam yang kekal abadi. Sukalah saya mengingatkan diri saya dan rakan-rakan sekalian, sesungguhnya matlamat itu tidak menghalalkan cara. Walau apa jua dosa yang telah dilakukan, masih belum terlambat untuk bertaubat selagi belum dijemput ke alam baqa.

Nota kaki : Sekadar gambar hiasan. Dipetik daripada Pancaindera 11 Julai 2010.

1 comment:

Anonymous said...

Hmm.. Teringat kata pepatah " Sesat ke hujung jalan, kembali ke pangkal jalan"..

Related Posts with Thumbnails