Navigation Bar

Tuesday, November 16, 2010

AYAH DAN IBU...


LAGU : AYAH DAN IBU
ARTIS : SUDIRMAN

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Wali, wali keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai

Pakailah tunjuk ajar dan nasihat
Ahai
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamatPengorbanan ayah dan ibu sesungguhnya tidak mampu untuk kita balas meskipun segunung harta yang dapat kita sediakan untuk mereka. Sejak daripada dalam kandungan hinggalah kita dawasa, ayah dan ibu tidak pernah mengeluh kecuali ayah dan ibu jenis ini untuk membesarkan kita. Biarpun perit, ayah dan ibu tetap cuba memenuhi segala impian anak-anaknya.

Namun malangnya, dicelah-celah masyarakat kita masih ada ayah dan ibu yang ditinggalkan anak-anak setelah mengecap kejayaan seperti anak ini. Amat malanglah bagi anak-anak sebegini kerana pastinya kehidupan tidak dapat dijalani dengan tenang tanpa adanya restu ayah dan ibu.

Sempena sambutan Hari Raya Aidiladha esok, ambillah peluang untuk pulang menjenguk ayah dan ibu. Usahlah biarkan mereka ternanti-nanti kepulangan anak-anak di muka pintu dengan penuh harapan. Biarpun masih ada secebis dendam di dalam hati, buanglah perasaan itu sejauh-jauhnya dan gantikannya dengan perasaan syukur yang membahagiakan. Jadikan hari mulia ini sebagai titik-tolak untuk perubahan ke arah yang lebih positif. Saya yakin keikhlasan untuk menyatukan kembali jambatan silaturahim akan mendapat balasan sewajarnya daripada Allah.

Kepada insan yang bergelar ayah dan ibu, terima kasih di atas PENGORBANAN kalian yang terlalu besar. Sesungguhnya tidak terdaya kami anak-anakmu untuk menyebut satu-persatu budi yang telah dicurahkan. Hanya Allah yang mampu membalas jasa-jasa kalian...


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 1423H

No comments:

Related Posts with Thumbnails