Navigation Bar

Sunday, October 10, 2010

10.10.10 : SEPULUH YANG SEMPURNA...


Hari ini 10 Oktober 2010. Bagi sebilangan daripada kita, tarikh ini tiada apa-apa erti dan hanya menjadi satu lagi hari baru yang perlu dilalui. Bagi sebilangan daripada yang lain pula, tarikh ini merupakan hari yang istimewa kerana hanya mungkin ditemui sekali sepanjang hayat mereka. Bagi saya, tidak salah menjadikan hari ini sebagai hari untuk mengabadikan sejarah dalam hidup, namun perlulah diingat bahawa setiap hari sepatutnya dijadikan hari yang bermakna untuk dilalui.

Setiap detik yang dilalui tidak pernah menunggu kita walaupun sesaat. Jika kita menghargai masa, setiap waktu yang berlalu sekurang-kurangnya menjadi pedoman untuk mengharungi liku-liku kehidupan. Manakala jika kita alpa, natijahnya kita akan terus ketinggalan di belakang. Hal ini telah jelas dinyatakan dalam Surah Al-Asr ayat 1-4 yang bermaksud :

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh, serta nasihat-menasihati di atas kebenaran dan kesabaran"

Tiada sesiapa yang mampu menduga apa yang bakal berlaku ke atas kita sesaat selepas ini kecuali Allah yang maha mengetahui. Maka, kita haruslah sentiasa bersedia untuk menerima apa jua takdir yang telah ditetapkan. Selagi masih ada waktu, rebutlah segala peluang untuk melakukan sebanyak-banyaknya kebaikan mengikut tahap kemampuan dan disulami dengan hati yang ikhlas. Mohonlah doa daripada-Nya moga dipermudahkan segala urusan kita dalam mengharungi kehidupan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails